Na 4-6 porcií budeme potrebovať:
- 1 celý kus trojuholníkového výrezu z dolnej sviečkovej (tri - tip steak)
- 4 stredne veľké strúčiky cesnaku
- košer soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 santa maria salsu
Postup:
- Rozpáľte gril. Očistite a naolejujte grilovací rošt. Ak budete chcieť, pridajte priamo na uhlíky niekoľko kúskov dubového dreva, ktoré boli namočené vo vode na 30 minút.
- Steak potrieme cesnakom a dobre ochutíme soľou a korením. Umiestnite ich na chladnejšiu stranu grilu, zakryte a občas ich otáčajte. Steaky nechajte piecť 20 až 30 minút.
- Potom dajte steak na horúcu stranu grilu. Varte a pravidelne ich obracajte, kým nie je dobre pripálená vonkajšia časť mäsa a v strednej časti steakov je nameraná teplota 48,8 stupňa až 51,6 stupňa. Nechajte ich tam 5 až 8min.
- Potom ich preložíme na dosku na krájanie a necháme 10min. odpočívať.
- Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame so salsou santa maria.
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.