Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 0,7 kg veveričky
- 3 lyžice olivového oleja
- košer soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 8 plátkov chleba
- 2 zrelé avokáda
- 1/2 šálky nasekaných čerstvých listov koriandra
- 2 lyžice šťavy a 1/2 lyžičky najemno nastrúhanej kôry z 2 limetiek
- 2 mladé cibuľky, najemno nasekané
- 2 stredne veľké strúčiky cesnaku
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 1 polievková lyžica (alebo viac podľa chuti) chilli omáčky
Postup:
- Na veľkej grilovacej panvici na stredne vysokej teplote zohrejte 1 lyžicu oleja alebo rozpáľte gril, čo máte práve k dispozícii.
- Steaky pečte, často otáčajte, kým nie je mäso dobre spálené a do najhrubšej časti každého steaku vložte teplomer, ktorý by mal ukazovať 51,6 stupňov alebo 54,4 stupňov. Varte celkovo asi 8 minút.
- Po opečení rýchlo steaky osušte papierovými utierkami a dochuťte ich soľou a korením.
- Potom ich preložíme na dosku na krájanie, zakryjeme alobalom a necháme 5 minút odpočívať.
- Vytrite grilovaciu panvicu, ak ju používate. Každú stranu krajca chleba potrite zvyšnými 2 lyžicami oleja a opražte ho na strednom ohni dozlatista a opečte asi 2 minúty.
Nátierka:
- Odstráňte a vyhoďte avokádové kôstky a šupky. Dajte ho do misy a hrubo ho roztlačte vidličkou.
- Primiešajte koriander, limetkovú šťavu, limetkovú kôru, jarnú cibuľku a cesnak.
- Dochuťte soľou a korením. V malej miske spolu premiešajte kyslú smotanu a chilli omáčku.
- Steak nakrájajte na tenké plátky.
- Natrite 4 krajce chleba s avokádovou nátierkou, potom navrch uložíme nakrájané plátky mäsa.
- Zvyšné 4 krajce chleba natrite omáčkou z kyslej smotany a stlačte na sendvič.
- Rozkrojte sendviče na polovicu a ihneď podávajte.
Zdroj: www.seriouseats.com
Veverička
Pri servírovaní streba veveričku krájať pod uhlom 45° šikmo, priečnym rezom cez svalové vlákna. Mäso sa potom bude rozplývať na jazyku. Je zložená z dvoch svalov, ktoré sú spojené blanou. Sú často namáhané, a tak je mäso o niečo menej jemné. Mäso sa nachádza kúsok od pečene, a preto chytá korenistú chuť. Blanu, ktorá je uprostred nevyrezávajte a každý jeden sval uprostred asi zo ¾ pozdĺžne narežte. Vtedy sa mäso akoby rozbalí do placatého steaku. Nikdy ho však celé nerozrežte.