Chacarero chileno je čilský steak, ktorý sa podáva s fazuľkami, paradajkami a banánovými paprikami. Trochu zvláštna kombinácia, ale keď k tomu pridáte hovädzie obalené v majonéze, mäso ostáva šťavnaté a mäkké aj dokonca pri opekaní na vysokej teplote.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 680 g mäsa z veveričky
- 225 g zelenej fazule, nakrájanú na dlhé tenké prúžky
- 1 šálka zaváraných nakladaných peperoncini alebo zavárané banánové papriky s marinádou
- 175 ml majonézy
- 3 stredne veľké strúčiky cesnaku
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- čerstvé mleté čierne korenie
- 4 žemle soľ paradajky
Postup:
- Vo veľkom hrnci priveďte slanú vodu do varu.
- Pridajte fazuľu a povarte ju do mäkka.Varte asi 4 minúty.
- Fazuľu scedíme a opláchneme pod studenou vodou, aby sa varenie zastavilo.
- Preložíme do strednej misky. Pridajte peperoncini s marinádou a premiešajte. Necháme odležať na izbovej teplote.
- Steaky vložte do vrecka so zipsom a jemne po ňom klepte dnom panvice, kým mäso nebude hrubé menej ako 0,6 cm.
- Potom každý kúsok mäsa nakrájajte pozdĺžne, aby mierne presahovali dĺžku vašej žemle. Mäso nechajte odležať.
- V malej miske spolu premiešajte majonézu, cesnak a olivový olej. Podľa potreby ochuťte mletým čiernym korením.
- Polovicu zmesi oddeľte do zakrytej nádoby a vložte do chladničky.
- Cukrárskym štetcom potrieme kúsky steaku z oboch strán zvyšnou majonézovou zmesou. Dochuťte soľou.
- Rozpáľte gril. Vyčistite a naolejujte grilovací rošt.
- Dajte mäso priamo na horúcu stranu grilu a nechajte ho tam, kým na prvej strane nebude dobre spálené. Potrvá to asi 2 minúty.
- Následne ho preklopíme a pečieme, kým nebude spálené z druhej strany, tiež asi 2 minúty.
- Po dokončení pečenia preložte steak na čistý tanier.
- Keď je steak uvarený, do chrumkava opečieme na grile aj žemle.
- Natrite žemle z oboch strán so zvyšnou majonézovou zmesou z chladničky.
- Na spodné žemle navrstvite mäso, nakrájané čerstvé paradajky a zmes fazule a korenia potom na ne položte horné časti žemlí.
- Rozkrojte sendviče na polovicu a podávajte.
Zdroj: www.seriouseats.com
Pri servírovaní streba veveričku krájať pod uhlom 45° šikmo, priečnym rezom cez svalové vlákna. Mäso sa potom bude rozplývať na jazyku. Je zložená z dvoch svalov, ktoré sú spojené blanou. Sú často namáhané, a tak je mäso o niečo menej jemné. Mäso sa nachádza kúsok od pečene, a preto chytá korenistú chuť. Blanu, ktorá je uprostred nevyrezávajte a každý jeden sval uprostred asi zo ¾ pozdĺžne narežte. Vtedy sa mäso akoby rozbalí do placatého steaku. Nikdy ho však celé nerozrežte.