Predstavili sme si pár reštauracií, kde sa určite oplatí steak vyskúšať.
USA
Bar Masa, New York
Milujem steaky s cesnakovo-sójovou príchuťou,” hovorí šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten. “U nás je špecialitou na dreve grilovaný rare Wagyu steak potretý cesnakom a sójou, nakrájaný a servírovaný s ryžou.”
Beatrice Inn, New York
Tento chophouse vo West Village ponúka až 137 dní vo whisky zrejúci Tomahawk steak, čo je rez z nízkej roštenky s rebrom.
Keens, New York
Keens je najstarší steakhouse v New Yorku, ktorý zaváňa zostarnutou klasikou a bohatou kolekciou škótskej whisky.
Toturaku, Los Angeles
Toturaku je tajne ukrytá reštaurácia, ktorá nemá webovú stránku ani žiadne logo, pod ktorým by sa dala identifikovať. Aby ste v reštaurácií získali stôl, musíte poznať šéfkuchára. Šéfkuchár Kaz Oyama ponúka až desať chodové menu z hovädzieho mäsa pripravované rôznymi spôsobmi, vrátane yakiniku štýlu, kde si steak grilujete na svojom stole.
Anglicko
Hawksmoor, Londýn
Hawskmoor prvýkrát otvorili v Londýne, v roku 2006 a ďalšiu pobočku otvárajú v New Yorku. Špecialita podniku je Porterhouse s hranolkami a Cézar šalátom.
Argentína
Don Julio, Buenos Aires
Tento steakhouse je jeden z najlepších v Latinskej Amerike. Peruánsky šéfkuchár Gaston Acurio z Astrid & Gaston v Lime hovorí, že je to jeho najobľúbenejší steakhouse: ”Na prípravu steaku používajú trávou kŕmené hovädzie mäso z úrodných nížin Pampas v Argentíne pre jeho udržateľnú kvalitu a chuť. Je to tradičná rodinná reštaurácia s neobyčajným jedlom a špeciálnym entraña steakom, čo ľudia poznajú pod názvom skirt steak.”
Francúzsko
Bistrot Paul Bert, Paríž
Toto bistro má vďaka jeho jednoduchej príprave jedla najznámejšiu reputáciu po celom Francúzsku.
Taliansko
Dario Cecchini, Panzano
“Toto miesto je úžasné,” hovorí šéfkuchár Puck. “Majú tu neuveriteľný výber talianskeho hovädzieho mäsa. Mojim obľúbeným je z plemena Chianina. A samozrejme fantastický výber vína z Talianska.
Japonsko
Shima, Tokyo
Túto Nihonbashiho reštauráciu je ťažké nájsť. Cronutský kráľ Dominique Ansel ju našiel, keď išiel navštíviť svoju pekáreň v Tokyu. “Najlepší hryz, aký som kedy mal, bol steakový sandwich zo Shima. Šéfkuchár vie perfektne pripraviť prekrásny mramorovaný wagyu z Kyota a ak vám niečo zostane, tak vám pripravý sandwich, ktorý si môžete zobrať so sebou domov.”
Peru
Osso, Lima
Toto mäsiarstvo, ktoré je spojené s reštauráciou premenil majiteľ Renzo Garibaldi na kultové miesto s jedlom.
Španielsko
Lomo Alto, Barcelona
Táto steaková reštaurácia sa špecializuje na starší dobytok z Iberských plemien. Nachádza sa na veľmi dobrej polohe, má neformálnu a zároveň elegantnú atmosféru.
Uruguaj
El Palenque, Montevideo
Táto reštaurácia je situovaná v Mercado del Puerto. Stará budova prístavného trhu je preplnená reštauráciami a vôňou hovädzieho mäsa. El Palenque je otvorený viac ako 50 rokov a má dobrú ponuku vín.
Zdroj: www.bloomberg.com
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.