Akú časť tvorí Filet mignon?
Filet mignon sú steaky vyrezané z menšieho konca sviečkovice. Hoci je jedno z najjemnejších častí, bez akýchkoľvek tvrdých svalov, neobsahuje veľa tuku, je najmenší, a teda patrí medzi najcennejšie kúsky. Tak rýchlo ako ho dokážeme upiecť, tak ho vieme aj prepiecť a môže nám ostať suchý a tvrdý.
Aký je najlepší spôsob ako Filet mignon upiecť?
Najlepšie ako upečieme steak je procesom obráteného prepečenia. Priekopníkom tejto metódy sa stal J. Kenji López-Alt, ktorý je hlavný kuchársky konzultant spoločnosti Serios Eats a ilustrátor pre kuchárske knihy. Namiesto toho, aby ste steak pripiekli na vysokom ohni a potom ho dopiekli v rúre, dáme ich najprv pomaly piecť do rúry na nízkom stupni. Na prípravu Medium well, šéfkuchár odporúča piecť mäso cca 50min na 120°C. Doba pečenia sa samozrejme môže odlišovať, v závislosti od typov rúry, takže je dobré sledovať si svoj steak s teplomerom. Ak chceme dosiahnuť chrumkavú kôru, dokončíme opekanie na horúcej panvici cca 1min z každej strany. Takto nám zostane dokonalý kus mäsa, ktorý je zvonka krásne lesklý a vo vnútri rovnomerne ružový.
- Skúšali sme tento recept trochu pozmeniť a rúru sme si nastavili na 135°C a dobu pečenia sme skrátili na 20min. Na dopečenie sme na panvicu dali trochu viac oleja a nechali mäso 1min z každej strany.
Ako najlepšie servírovať Filet Mignon?
Pokým je váš kus mäsa v rúre, urobte si jednoduché cesnakové maslo. Zamiešajte 1 popučenú hlavičku cesnaku, 100g nesoleného masla, čerstvý petržlen a soľ. Polejte ním práve dopečené stekay a sledujte ako sa maslo topí a výrazné chute sa miešajú dokopy.
Zdroj: www.thekitchn.com
Mäso je vďaka jemným svalovým vláknam veľmi jemné a krehké, a preto býva pri príprave často zviazaný kuchynskou niťou. Nemá až takú výraznú chuť, pretože má nízky obsah tuku. Najlepší je, ak sa pripravuje na klasický spôsob. Ideálny filet mignon má iba cca 200 g a je len 2,5 cm hrubý.