MENU

Rozmrazovanie hovädzieho mäsa

Ozvala sa vám v sobotu nečakaná návšteva, ktorá chce prísť na obed a vy doma nemáte nič nakúpené ani uvarené? Čo tak sa pozrieť do mrazničky či vám neostal kúsok zmrazeného steaku. 

Ako ho teda čo najrýchlejšie rozmraziť tak, aby si mäso ponechalo svoju vôňu a šťavnatosť? 

Rozmrazovanie v chladničke

Najbežnejšia a najpopulárnejšia metóda rozmrazovania steakov je v chladničke. Steaky sa musia rozmrazovať pomaly, najlepšie je, ak ich do chladničky dáte už deň vopred. Počas rozmrazovania sa ľadové kryštáliky vo vnútri steaku vrátia z medzibunkového priestoru späť do buniek mäsa. Čím dlhšie necháte mäso v pokoji rozmrazovať, tým dokáže tkanivo nabrať viac vody a mäso je šťavnatejšie.

Rozmrazovanie v miske s vodou

Najodporúčanejšou metódou rozmrazovania mäsa je v chladnej vode. Ak mäso položíme do misky s vodou, urýchľujeme proces rozmrazovania, pretože voda prenáša teplo rýchlejšie ako vzduch. Nezabúdajme však, že voda musí byť studená, aby sme zabránili vzniku rôznych baktérií. Preto je vhodné ju meniť každú pol hodinu.

Najrýchlejším spôsobom rozmrazovania pomocou vody je, keď steak položíme na väčší nerezový hrniec následne na neho položíme menší nerezový hrniec, do ktorého vlejeme teplú vodu.

Rozmrazovanie v miske s vodou
Rozmrazovanie mäsa v miske s vodou

Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre

Za najnevhodnejší spôsob rozmrazovania považujeme mikrovlnnú rúru. Mäso týmto spôsobom stráca na kvalite a je výrazne tvrdšie.  

Ako správne zamraziť mäso

Mäso zamrazujeme vždy čerstvé, bez nadbytočnej vody a šťavy. Najlepšie je, ak si mäso pred zamrazením naporciujeme na veľkosť, resp. gramáž bežnej spotreby a poukladáme do čo najplochejšieho tvaru. Mäso sa nám vtedy najlepšie rozmrazuje. Je vhodné ak mäso do mrazničky uložíme v uzatvárateľných vreckách. Keď je súčasťou mäsa aj kosť a chcete steak pripravovať bez neho, tak si kosť najprv vyrežte, a potom osobitne zamrazte. 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť