MENU

Je váš steak dosť prepečený? Zistíte to pomocou týchto 4 testov

Nie je steak ako steak. Nielen plemeno, z ktorého váš steak pochádza, rozhoduje o jeho chuti. Stopu na ňom zanechá aj stupeň prepečenia. Rare, medium či well done? Ako vystihnúť ten správny čas a neprehnať to? Vyskúšajte niektorý z týchto 4 jednoduchých testov.

Pre začiatočníkov

Ak s prípravou steakov ešte len začínate, mali by ste vyskúšať najjednoduchší spôsob testovania. Vezmite nožík, spravte do steaku malý rez a pozrite sa, ako hlboko je mäso prepečené. Ten jednoduchý test je síce účinný a steak podľa neho dokáže rozoznať naozaj každý, no má aj jednu nevýhodu. A tou je práve malý rez, ktorý vám v steaku ostane. Je to však len malá kozmetická chybička, ktorá vám však zaručí, že si vychutnáte správne prepečený steak.

Finger test

Áno, dá sa to povedať aj po slovensky. Finger test je však taký populárny, že sa z neho stal takmer internacionalizmus a rozumie mu každý. Ak tipujete, že pôjde o testovacie pomocou vašich prstov, máte pravdu. Postup je pri každom type steaku iný.

Takýto je postup pre Blue Rare:

jemne stlačte proti sebe bruško palca a ukazováka jednej ruky

ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom – cítite stupeň prepečenia Blue Rare

Takýto je postup pre Rare:

● spojte palec s prostredníkom

● ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom – cítite stupeň prepečenia Rare

Takýto je postup pre Medium:

● spojte palce s prsteníkom

● ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom - cítite stupeň prepečenia Medium

Takýto je postup pre Medium Well/Well Done:

● spojte palec s malíčkom

● ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom – cítite stupeň prepečenia Medium Well/Well Done

Nuž, ale ako sa hovorí - lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť či čítať (kruhom je naznačené miesto, kde máte zatlačiť) :

Finger test

 

Test pomocou tváre

Aj pri tomto testovaní steaku nebudete potrebovať nič iné, len vaše telo. Konkrétne tvár. Práve jej dotyk vám pomôže vystihnúť tú správnu chvíľu a pripraviť steak podľa vašich predstáv. Nebudeme to však zbytočne opisovať, najlepšie to pochopíte pomocou tohto obrázka:

Test pomocou tváre

 

Teplomer

Človek by si povedal: Načo sú mi tieto testy, mám predsa teplomer?! Nuž, ten vám nepomôže v každom prípade. Neodporúča sa totiž používať pri tenkých steakoch. Ľahko sa dostane do kontaktu s horúcim dnom panvice a je po meraní. Ak sa však pustíte do prípravy hrubšieho steaku, teplomer je dobrým pomocníkom. Keď vyberiete mäso z rúry, teplomer zapichnite do stredu mäsa. Hodnoty by mali byť nasledovné:

Rare – teplota stredu 52°C

Medium Rare – teplota stredu 55°C

Medium – 58-60°C

Well Done – 71°C.

 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť